torsdag 9 december 2010

Tävlingar och lydnadsmål

För att kunna nå våra mål för nästa år gäller det självklart att träna massor och så småningom fara ut på tävlingar. Jag håller för fullt på med att fundera över hur vår tävlingstermin ska se ut nästa år och snart kommer den preliminär kalender komma upp på hemsidan.

För att enklare kunna se hur vi ligger till tänkte jag börja med att sammanfatta vad de kan och inte kan inom varje del och först ut är Charlie´s lydnadsmål.

Charlie inför Lydnadsklass 2

* Platsliggning - tränade en del längre platsliggningar med dold förare detta år helt utan problem så jag hoppas att det håller i sig. I och med att det är så kallt ute får vi träna inomhus på detta moment tills det har blivit varmare. Vi måste dock uttöka vår träning med hakan i backen.

* Fritt följ- Tränar vi både i ridhuset och hemma. Har fått ökat fokus på sistonde men hon blir lätt störd av saker runt omkring så den delen måste vi träna mer på för hon har en riktigt bra position.

* Läggande under gång - Detta moment bör hon kunna sen LK 1.

* Inkallning med ställande - Tränat en del inomhus men där blir ju inte avståndet så stort. Använder det muntliga kommandot "stå". Har börjat träna det även i ridhuset men har då börjat om från början med att backa och säga "stå" vilket fungerar riktigt bra så snart ska vi börja göra en riktig inkallning även där fast på kort avstånd till en början.

* "Rutan" - Har tränat den några gånger i ridhuset på varierande avstånd, mellan 10-25 meter, vilket har gått otroligt bra och det känns som om hon verkligen har fattat detta moment. Dock har hon ibland en vilja att sätta sig ner i rutan men de gångerna blir färre och färre.

* Apportering - Charlie har inte samma apporteringslust som Milou så detta moment har vi fått kämpa med och är lite från dag till dag. Har lagt ner mycket tid på att belöna att hon kommer med den genom att ge henne apporten och sedan gå iväg och kalla in henne. Vissa dagar verkar hon inte riktigt förstå kommandot "apport" medan hon vissa dagar har full koll och momentet klockrent. Vi kämpar vidare med detta moment och lägger fokus på att förstärka kommandot "apport" så att hon alltid är stensäker på det.

* Fritt hopp över hinder - Även här kan hon ibland få lite av en black-out och sitter bara kvar och tittar glatt på mig när jag säger "hopp" medan hon vissa gånger gör det helt 100-igt! Så även här är det nog bara att nöta vidare och fortsätta plocka isär momentet och belöna specifika delar.

* Fjärrdirigering - här fortsätter vi att träna massvis utav stadga i både sitt och ligg då hon är snabb i sina skiften men gärna själv bjuder på nästa position innan kommandot har kommit.

Själv tycker jag att det känns riktigt lovande och jag ser fram emot vårens debut i Lydnadsklass 2 med Charlie =).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar